Skip to main content

Sigortacı ve sigortalı arasındaki ilişkileri ve sigorta şirketlerinin çalışmalarını düzenleyen hukuk dalına Sigorta Hukuku denilmektedir. Sigortalı sigorta sözleşmesinin imzalanmasının akabinde prim ödemektedir. Sigortacı da işte bu prim karşılığında sigortalının rizikosunun tazminini üstelenmektedir. Bu hususta düzenlenen genel hükümler Türk Ticaret Kanununda yer almaktadır. Ayrıca hu hususta 5684 Sayılı Sigortacılık Kanunu ve bakanlık tarafından onaydan geçen Sigorta Genel Şartları hükümleri de düzenlenmiştir. Sigorta hukukundan kaynaklı uyuşmazlıklar sigorta davaları ile çözümlenebilmektedir.

Sigorta sözleşmeleri zarar sigortaları ve can sigortaları olarak iki türlü düzenlenebilmektedir. Yangın, hırsızlık, kasko, kırılma gibi durumlarda yapılan sigortalar mal sigortası iken, zorunlu trafik sigortası, avukatlık mesleki sorumluluk sigortası sorumluluk sigortalarındandır. Bu konuda Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası Genel Şartları bulunmaktadır. Eklemek gerekir ki, diğer sigorta türleri için de genel şartlar bulunmaktadır.

Sigorta Davalarında Görevli Mahkeme Hangisidir?

Sigorta davaları için belirlenen bir mahkeme bulunmamaktadır. Görevli mahkeme taraflara ve olaya göre belirlenmektedir. Bu mahkeme kimi bazı davalarda Asliye hukuk mahkemesi olurken bazı davalarda ticaret mahkemesi bazı davalarda ise Tüketici mahkemesi olmaktadır.

Sigorta Avukatı Nedir, Kime Denir?

Sigorta hukukunda uzmanlaşmış avukatlara sigorta avukatları denir. Sigorta avukatları, öncelikle sigorta sözleşmesinin geçerli olup olmadığını, şartlarını, tarafların hak ve yükümlülüklerini, uğranılan zararı, rizikoyu, üçüncü şahsın zararlarını, tüm bu zararların sigorta kapsamında olup olmadığını inceler ve gerekli tespitleri yapıp tazmini için yasal yollara başvurur. Sezgin Hukuk ve Danışmanlık Bürosu bu alanda çalışmalar yapmaktadır.

Sorularınız mı var?

Bize ulaşın ve sorularınızı sorun.

Çalışma Alanlarımız

Avukatın, ücretsiz veya asgari ücret tarifesinin altında dava alması, danışmanlık yapması Avukatlık Kanunu’nun 163. maddesinin 3. fıkrası gereğince disiplin cezası gerektiren bir suçtur. Bu sebeple avukatlardan ücretsiz iş yapmalarının talep edilmemesi rica olunur.

whatsapp