Kişiler Hukuku Avukatı

iş avukatı

Kişiler hukuku için açılan davalar, yaş küçültme, yaş büyütme ve isim değişikliği gibi hukuk alanlarını içerir. Hukuk büromuz yılların verdiği tecrübeyle isim değişikliği davaları, yaş küçültme davaları veya yaş büyütme hukuki süreçlerinde her daim sizin yanınızda olmaya gayret göstermektedir.

Yaş Küçültme Davaları

Hala çok geçerli bir sorun olma özelliğini koruyan nüfus yaş problemleri, daha önceleri imkanların kısıtlılığından kaynaklanmaktaydı ancak günümüzde kişiler hala nüfusa yazılan yaşları ile ilgili sorun yaşamaktadırlar.Yaş küçültmek için kişinin sadece mahkemeye başvurması ve dava sürecini başlatması yeterli değildir. Kişinin yaşıyla ilgili yaşadığı sorunlara dair somut kaynaklar sunmaları gerekir. Duygusal ya da psikolojik etkenler, yaş küçültme davası açma sebebi olarak kabul edilmemiştir.

Yaş Küçültme Davası Nedir?

Yaş küçültme davası nasıl açılır ya da yaş küçültmek için ilk nereye başvurulur gibi sorunlar genellikle nüfus müdürlerinin kişilere kimlik çıkarırken yaptığı hatalardan kaynaklanmaktadır. Diğer bir neden ise kişilerin aileleri tarafından nüfusa geç kaydedilmelerinden kaynaklı günlük hayatlarında yaşadıkları sorunlardan kaynaklanmaktadır.

Yaş Küçültmek İçin Nereye Başvurulur?

Yaş küçültme davalarına başvuran kişilerin ilk olarak yetkili ve görevli olan yaş küçültmek için başvurulan mahkemedir. Bu davalarda Asliye Hukuk Mahkemeleri görevlidir. Genel olarak toparlamak gerekirse kişinin bağlı bulunduğu ve nüfusa kayıtlı olduğu yerdeki asliye hukuk mahkemesi, yaş küçültmek için başvurulacak mahkemedir.

Yaş Küçültme Davası İçin Gerekli Belgeler

Yaş küçültmek için mahkemeye başvuracak kişilerin aşağıdaki evrakları toplayı başvuru yapmaları gerekmektedir;

  • Davacı Kişinin Resmi Kurumlardaki Kayıtları
  • Aile Nüfus Kayıt Tablosu
  • Sağlık Kurulu ya da Adli Tıp Kurumundan Alınacak Rapor
  • Davacının Talebinin Gerçekçiliğine İlişkin Mahkeme Tutanağı
  • Yaş Büyütme Davaları

    Yaş büyütme davaları kanunlara göre sadece bir kere açılabilmektedir. Genellikle nüfus müdürlüklerinde kayıt açılırken yapılan hatalardan kaynaklı sorun yaşayan kişiler yaş büyütmek talebiyle asliye mahkemelerine başvurabilirler.Prosedür genel olarak yaş küçültme davaları ile benzerdir. Genel mantık yaş düzeltme prensibinden ilerler.

    İsim Değişikliği Davaları

    İsim değişikliği davaları nüfusa kayıt yaparken oluşan hatalardan kaynaklı olabilir, ancak ismini beğenmediği açılan isim değişikliği davaları da mevcuttur. Yine de mahkemeye başvurması için her halükarda kişinin isim ya da soyisim değişikliği için haklı sebeplerinin olması beklenir. Medeni kanunun 27. maddesi uyarınca kişiler haklı sebepleri varsa isim ya da soyisim değişikliği için mahkemeye başvuru yapabilirler. Mevcut isminin gülünç ya da alay konusu olmaya yatkın olması, kişilerde travma etkisi yaratması veya günlük hayatında psikolojik sorunlara neden olması geçerli sebepler olarak kabul edilebilir.

    İsim Soyisim Değişikliği İçin Hangi Mahkemeye Başvurulur?

    İsim değiştirme davaları sadece kişilerin kendisi tarafından ya da vekalet verdiği avukat tarafından açılabilir. İsim ve soyisim değişikliği için yetkili mahkeme, asliye hukuk mahkemesidir. İsim değişikliği yapmak isteyen kişi nüfusunun ve ikametgahının kayıtlı bulunduğu yerdeki Asliye Hukuk mahkemesine başvurabilir.

    İsim veya Soyisim Değişikliği İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

    İsim değiştirme davaları daha çok nüfus kayıtları ile alakalı olan davalardır. Süreç de bu kayıtlar üzerinden ilerlemektedir. Ancak özellikle isim değiştirme davalarında özel bir durum varsa bu özel durumla ilgili mutlaka evrak sunmak gerekmektedir. Çünkü eğer ismin açıkça bir gülünç tarafı yoksa kişi mutlaka günlük hayatta zorlandığına dair tanık ya da evrak sunmak durumundadır.

    İsim Değiştirme Davası Ne Kadar Sürer

    İsim değişikliği davaları boşanma davası gibi uzun sürmez, tüm prosedür kusursuz bir şekilde işlenir dava süreci boyunca ekstra bir sorun çıkmazsa 3 ya da en geç 5 ay içerisinde ilk celsede tamamlanır. bazı durumlarda ikinci celseye kalsa da bu nadir yaşanan bir durumdur.

    Önceki İçerik Sonraki İçerik

    İlgili İçerikler










    Avukat Neslihan Sezgin İskenderli Kimdir?

    Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Mezun olan Avukat Neslihan Sezgin İskenderli tarafından kurulan Sezgin Hukuk Bürosu, kurulduğu günden bu yana en zorlu davalarda müvekkillerine destek vermiştir. Hukukun birçok alanında uzman kadrosu ile gelişen ve değişen hukuk sistemine kolayca uyum sağlayabilmektir. Daha fazla bilgi için tıklayın.